Kunsten i de nære rum

Kunst skal helst sætte gang i tankerne, siger Gitte Valentiner-Branth. Og samtidig fortæller de objekter, vi omgiver os med i designet af vore hjem meget om, hvem vi er. Det er den fortælling, Gitte bearbejder i sine malerier, der tager udgangspunkt i møbler, lamper, vaser; vore nære rum!

Gitte Valentiner-Branth er uddannet på Bjørn Ignatius Kunstskole og Kunstskolen Spektrum og har taget kurser hos flere anerkendte malere. Hun har været udstillet bl.a. i Den Svenske Villa i Bernstorffsparken, Kunstgalleriet i Slagelse, Galleri 1900 på Halmtorvet, Galleri 101 i Malmø og Galleri Himmerland. Derudover medvirker hun selvfølgelig i Gentoftes årlige ”Åbne døre”, hvor man kan besøge kunstnere i hele kommunen.

- Jeg har altid interesseret mig for design og indretning, siger Gitte Valentiner-Branth. – Noget med at opnå harmoni i rummet. Ikke nødvendigvis med dyre arkitektmøbler, men ved at bruge former og farver. Også gerne kraftige farver.

Nu indtager hjemmets indretning også hendes lærreder:

- Lampen giver f.eks. rummet stemning, form og farve, forklarer hun. – Så kan folk associere videre på det. Det er tingene, jeg fremhæver. Der er ingen mennesker i mine malerier. Så har beskueren mere at arbejde med.

- Jeg går ikke specielt efter designermøbler, men det bliver det jo ofte, fordi det er de billeder, jeg ser. Så fortolker jeg genstandene. De står som et skarpt punkt i et miljø, der fader ud omkring dem. Nogle gange er de en del af et interiør, andre gange står de for sig selv.

- Jeg synes, at original kunst giver rummet karakter. De farver og former, vi omgiver os med, påvirker os, og ved at træffe et individuelt valg, ved at vælge noget unikt frem for en plakat, der hænger tusinde andre steder, sætter vi vores eget stempel.

Min historie

Jeg har altid været fascineret af former og farver - lige siden jeg var barn. Jeg tegnede hver eneste dag på mit værelse, tegnede i timerene i skolen, lavede mønstre, tegneserier og senere portrætter.

Jeg var ikke specielt god i skolen, den lidt stille og flinke pige der er vokset op med natur, hunde, heste og musik – det var de ting der betød noget for mig, og som jeg dyrkede. Formning var det fag i skolen, jeg fik højeste karakter i.

Da jeg var helt ung og flyttet hjemmefra beklædte jeg en hel væg fra gulv til loft med flotte billeder jeg havde klippet ud af magasiner og lavet til en kæmpe stor collage – det var på den måde meget inspirerende for mig at have den at kigge på. Senere gjorde jeg det igen et andet sted, hvor køkkenet fik en omgang med græske aviser overalt på væggen og pink folie på køkkenlågerne. Det var super fedt og lige mig.

Jeg var meget optaget af både mode, design og fotografi og lærte at fremkalde mine egne billeder i mørkekammer.  Det var meget vigtigt for mig at indrette mig med farver, og jeg elsker at bruge forskellige midler på en kreativ måde i min indretning. I mange år samlede jeg på billeder, postkort, magasiner, plakater m.m. hængte dem op på væggen eller gemte dem i skuffer. Det er som om, at de billeder jeg gik og samlede på, det var alle de billeder jeg ikke selv lavede, men som jeg så dannede på en anden måde. De betød meget for mig.

Former og farver virker som en magnet på mig, jeg tiltrækkes helt enormt af farver og ser jeg en lille sjov ting i en skøn farve eller et blad med en forside i en farve der virkelig fanger, så må jeg eje den/det.
Det er nærmest som om farverne taler til mig – vi kommunikerer.

Det er dog først i en sen alder at jeg optog maleriet. Jeg husker jeg var til en coachingtime og fortalte jeg så gerne ville begynde at male, - ”jamen hvorfor gør du det så ikke” svarede coachen….såre banalt, og så var jeg  i gang allerede dagen efter.

Da jeg først fik taget hul på det, så kunne jeg slet ikke stoppe, det var en kæmpe forløsning, som at komme hjem til noget der havde ventet på mig. Endelig. Jeg føler mig i et med maleriet og hele kunstens verden. Det er trygt og godt og jeg føler det er min helt rette hylde i livet, det er det jeg skal bidrage med. Det er min passion.

Senere kom jeg så på billedkunstskole og det var banebrydende for mig og intet mindre end fantastisk, der er jeg så kommet hvert år lige siden. Det er pragtfuldt, udviklende, hyggeligt og helt uundværligt.

Mit mål og drøm er at få lov at arbejde med min billedkunst. Drømme kan jo ikke fjernes, så de er der hele tiden. Jeg tænker altid i billeder og bliver konstant fanget af noget. Det kan være noget i byrummet, i naturen, i et magasin eller et billede på Instagram, ja hvor som helst og jeg har altid min mobiltelefon med mig til at kunne indfange inspirerende motiver.

At stå og lege med farverne er ren meditation for mig, måske forestiller jeg mig et billede på en bestemt måde, men så sker der noget helt andet og uventet, nye farver dukker frem og nye linier i maleriet, det er så fedt. Der er jo intet facit til, hvornår er billedet færdigt, det er op til mig, og først når jeg føler, nu er den der, så kan jeg slippe det. Det kan nogle gange gå hurtigt andre gange tage meget langt tid.

Jeg har altid flere malerier i gang på en gang, går fra det ene til det andet, så ser du pludseligt på det med andre øjne og ved lige hvad der skal til. Andre gange er det en kamp mod lærredet, men det er jo kun en udfordring og få det til at ende med et tilfredsstillende resultat.

Jeg vil gerne være i udvikling med min billedkunst, det ville være enormt kedeligt for mig, at stå og male nogenlunde det samme hele tiden, - nej, der skal ske noget nyt og jeg vil gerne skubbes til, så jeg springer  ud i nye metoder og dermed udvikler mit udtryk. Det er allerede sket flere gange.

I øjeblikket maler jeg interiør billeder – ja, du kan faktisk bestille et ”portræt af dit hjem”.

Det er mit håb, at du vil blive ”fanget” af mine billeder og at de også for dig, vil gøre en forskel i dit hjem.

Jeg elsker at udvikle mit kunstneriske udtryk, og det der interesserer mig i øjeblikket, er en kombination af rum og interiør - både det hjemlige rum og rummet udenfor, byen med alle linierne.

Jeg er også meget inspireret af huse og arkitektur